KAS STİMÜLASYONU KLİNİK ÇALIŞMALARI

Kas Stimülasyonu Klinik Çalışmaları

Elektriksel kas stimülasyonu (EMS) artık tanınan bir tekniktir ve etkinliği çok sayıda bilimsel yayınla doğrulanmıştır. Bu çalışmaların bir kısmı Compex ile ortaklaşa yürütülmüştür.

YÜKSEK FREKANSLI NÖROMASKÜLER ELEKTRİK SİMÜLASYONU HEM SAĞLIKLI İNSANLARDA HEM SPORCULARDA KAS PERFORMANSININ GELİŞTİRİLMESİ İÇİN UYGUN BİR ARAÇ MIDIR?

Yazar/lar ve Yayın: Gondin ve diğerleri, Avrupa Uygulamalı Fizyoloji Dergisi, Ekim 2011, Cilt. 111(10), s.2473-87.

Bu Fransız çalışmasında yazarlar, sağlıklı bireylerde, rekreasyonel ve rekabetçi sporcularda elektriksel kas stimülasyonunun (EMS) yararları ve sınırlamalarına genel bir bakış sağlamak amacıyla literatürü gözden geçirdiler.

EMS antrenmanı kas gücünde önemli bir artışa neden olur.

EMS, dinamik gönüllü egzersizlerle birleştirildiğinde, atlama performansı, sprint yeteneği gibi spora özgü becerileri ve performansı da geliştirebilir.

EMS sporcular için ilginç bir antrenman aracıdır, çünkü elektrik stimülasyonu sırasında ‘hızlı kasılan’ kas lifleri daha düşük kuvvet seviyelerinde daha kolay etkinleştirilebilirken, gönüllü egzersiz sırasında bu lifler genellikle daha yüksek güç seviyeleri için kullanılır.

EMS, güçlendirme programına ayrılan zamanın kısıtlı olduğu durumlarda tercih edilen bir yöntem olarak karşımıza çıkmakta, aynı zamanda antrenman programında çeşitlilik ve değişkenlik sağlayarak sporcunun motivasyonunu artırabilmektedir.

Yazarlar, diz ekstansörünün maksimum istemli kasılmasının %27’ye kadar arttığı ve kas hacminin 8 hafta sonra %8 arttığı elektrik stimülasyonunun, kas gücü gelişimi için gönüllü direnç antrenmanı protokollerine uygun ve etkili bir tamamlayıcı olduğuna dair ikna edici kanıtların olduğu sonucuna varmıştır. Aynı zamanda sporcular için yasal bir tamamlayıcıdır (örneğin doping prosedürleriyle karşılaştırıldığında).

KOMBİNE ELEKTROMOSTİMÜLASYON VE JİMNASTİK EĞİTİMİNİN ETKİLERİ.

Yazar/lar ve Yayın: Deley ve ark., Journal of Strength and Conditioning Research, Şubat 2011, Cilt 25(2) s.520-526.

Kuvvet antrenmanı, gerekli olan yüksek patlayıcı efor nedeniyle cimnastikçilerde önemli bir antrenman yönüdür.

Fransa’da yapılan bu çalışmada, 6 haftalık kombine elektriksel kas stimülasyonu (EMS) ve jimnastik antrenman programının ergenlik öncesi jimnastikçilerin kas kuvveti ve dikey sıçrama performansı üzerindeki etkilerini araştırmak için bir Compex Sport cihazı kullanıldı.

16 genç kadın jimnastikçi rastgele iki gruba ayrıldı: bir grup jimnastik antrenmanına ek olarak diz ekstansörlerine yönelik EMS antrenmanı alırken, diğer grup (kontrol grubu) sadece jimnastik antrenmanı aldı.

EMS antrenmanının ilk 3 haftasından sonra diz ekstansörlerinin kas gücünde ve atlama performansında önemli bir artış olurken, kontrol grubunda aynı parametrelerde herhangi bir değişiklik görülmedi.

Sıçrama yeteneğindeki gelişmeler EMS antrenman programının bitiminden 1 ay sonra hala devam ediyordu.

Yazarlar, güç ve atlama yeteneğinin geliştirilmesi için kısa süreli EMS kuvvet antrenmanının genç jimnastikçilerin antrenmanına entegre edilmesini önermektedir.

ELEKTROSTİMÜLASYON EĞİTİM PROGRAMININ FUTBOLCULARDA KUVVET, ZIPLAMA VE TEKME KAPASİTELERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ.

Yazar/lar ve Yayın: Billot ve diğerleri, Journal of Strength and Conditioning Research, Mayıs 2010, Cilt. 24(5), s. 1407-1413.

Fransa’da yapılan bu çalışmada, 5 haftalık elektrostimülasyon (EMS) antrenman programının futbolcularda kas kuvveti (Quadriceps), tekme hızı, sprint ve dikey sıçrama performansı üzerindeki etkisini araştırmak için Compex Energy cihazı kullanıldı.

20 erkek futbolcu rastgele iki antrenman grubuna ayrıldı: bir gruba (EMS grubu) 5 hafta boyunca (haftada 12 dakikalık 3 seans) kuadriseps kaslarına EMS ve futbol antrenmanı uygulandı, diğer gruba (kontrol grubu) sadece futbol antrenmanı.

Compex cihazında ‘Güç’ programı 5. seviyede seçildi.

Sporcular 3 ve 5 haftalık antrenmanlardan sonra teste tabi tutuldu ve her iki değerlendirmede de Kuadriseps kas gücü parametrelerinde ve top hızı performansında önemli iyileşmeler görüldü, ancak bu iyileşmeler kontrol grubunda görülmedi.

Yazarlar, gücü ve belirli futbol görevlerini geliştirmek için uygun bir araç gibi göründüğünden, geleneksel futbol antrenmanını tamamlamak için EMS’nin kullanılmasını önermektedir. Ayrıca antrenman programına değişkenlik katabilir ve bu da bazı oyuncuların motivasyonunu artırabilir.

Ayrıca yazarlar, sakatlanan sporcuların antrenman dışı etkilerini azaltmak veya ortadan kaldırmak için de bu yöntemin kullanılmasını önermektedir.

SPRINT YÜZME SONRASI LAKTAT GİDERİMİNDE YÜZMEDE TOPARLANMA VE KAS UYARIMININ KARŞILAŞTIRILMASI.

Yazar/lar ve Yayın: Neric ve diğerleri, Journal of Strength and Conditioning Research, Aralık 2009, Cilt 23(9) s. 2560-2567.

Rekabetçi yüzme, birden fazla yüksek yoğunluklu egzersiz gerektirir ve bu da kan laktatının yükselmesine neden olur. Aktif egzersiz toparlanmasının laktatı pasif dinlenme toparlanmasından daha hızlı düşürdüğü gösterilmiştir ancak her zaman pratik olmayabilir.

Kaliforniya’daki bu çalışma, elektrik stimülasyonu ile aktif toparlanmanın, submaksimal yüzme toparlanması ve pasif dinlenme toparlanmasına karşı etkisini değerlendirmeyi amaçladı.

Kan laktat seviyeleri, 200 metrelik yüzme sprintinden önce ve hemen sonra, ayrıca 10 dakikalık (“iyileşme ortası”) ve 20 dakikalık (“iyileşme sonrası”) dinlenme sonrasında test edildi.

Her iki iyileşme değerlendirmesinde de kan laktat düzeyleri en çok submaksimal yüzme toparlanma yönteminde azaldı. Bununla birlikte, elektriksel kas stimülasyonunun iyileşmesi, dinlenmeyle karşılaştırıldığında önemli ölçüde daha iyi laktat azalması da sağladı.

Bu nedenle yazarlar, kan laktatını düşürmek amacıyla alternatif bir iyileşme tedavisi olarak elektrik stimülasyonunu önermektedir. Sporcunun havuza erişiminin sınırlı olduğu, fiziksel ya da psikolojik olarak tükendiği ve egzersiz yapmaya devam etme motivasyonunun olmadığı ya da sadece alternatif bir iyileşme tedavisi aradığı durumlar olabilir. Bu durumlarda, dinlenirken kas kasılmaları sağlamak için elektriksel stimülasyonun kullanılması, sonraki performanstan önce kas ve kan laktatının azaltılmasına yardımcı olabilir.

ELEKTROMYOSTİMÜLASYON EĞİTİMİNİN SİNİR SÜRÜCÜ VE KAS MİMARİSİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ.

Yazar/lar ve Yayın: Gondin ve ark. Spor ve Egzersizde Tıp ve Bilim, 2005, Cilt 37(8) s. 1291-1299.

Elektriksel kas stimülasyonunun büyük oranda kuvvet antrenmanı aracı olarak kullanıldığı göz önüne alındığında, bu Fransız çalışmasının yazarları, elektriksel kas stimülasyonuna maruz kalan kaslarda ve sinirlerde meydana gelen adaptasyonları araştırmak istediler.

Bu nedenle 20 deneği elektrostimülasyonlu grup ve kontrol grubu olarak ikiye ayırdılar. EMS grubuna Compex Sport cihazı ile kuadriseps kaslarına yönelik 8 haftalık bir EMS antrenman programı uygulandı.

Maksimum kas gücü, 8 haftalık EMS antrenmanından sonra %27 oranında artarken, kontrol grubunda herhangi bir güç artışı kaydedilmedi.

Sinirsel düzeyde, yazarlar EMS eğitiminin uyarılan kasın genel aktivitesini arttırdığını bulmuşlardır: motor sinirleri EMS ile daha fazla kas lifini aktive edebilmektedir.

Kas seviyesinde, EMS antrenmanı kuadriseps kas kütlesinde artış (kasın kesit alanıyla ölçülür) ve daha verimli bir kas mimarisine doğru değişiklikler üretti.

Nöral adaptasyonlar esas olarak antrenmanın ilk 4 haftasında meydana gelirken, kas adaptasyonları antrenmanın 4 ila 8 haftası arasında önemli hale geldi.

Elektriksel kas stimülasyon antrenmanı ile elde edilen kuvvet kazanımlarının, kas adaptasyonlarının yanı sıra sinirsel adaptasyonlarla da ilişkili olduğu sonucuna varılmıştır.

ÜÇ FARKLI VURUŞ ARASI TOPARLANMA YÖNTEMİNİN BEYZBOL ATIŞ PERFORMANSINA ETKİSİ.

Yazar/lar ve Yayın: Warren ve diğerleri, Journal of Strength and Conditioning Research, Mart 2011, Cilt 25(3), s. 683-688.

Beyzbolda (ve ayrıca diğer sporlarda), müsabaka sırasında sürekli olarak en yüksek seviyede performans gösterebilmek için, yüksek performans atışları arasındaki dinlenme periyotlarında kasların toparlanması önemlidir.

Kaliforniya’daki bu çalışmada yazarlar, beyzbolda atıştan sonra hangisinin en etkili olduğunu belirlemek için üç iyileşme biçiminin etkinliğini karşılaştırdılar:

1. Pasif toparlanma: 6 dakika boyunca aktivite yok.
2. Aktif koşuda toparlanma: 6 dakikalık koşu.
3. Aktif EMS (elektrikli kas stimülasyonu) iyileşmesi: Compex Sport ile kol ve omuz kaslarına yönelik 6 dakikalık ‘aktif iyileşme’ programı.

Compex Sport ile aktif elektriksel kas stimülasyonunun geri kazanımı, kan laktatı üzerinde önemli bir etkisi olmayan diğer iyileştirme yöntemleriyle karşılaştırıldığında kan laktat seviyelerinde en yüksek azalmayı sağladı. Kan laktatının azaltılması kasın iyileşmesine olanak tanır ve bu da sonraki atış aktivitesinde daha iyi performansa olanak sağlar.

Aslında, NMES toparlanmasının ardından atış hızının, koşu toparlanmasının ardından atış hızına kıyasla daha yüksek olduğu ölçüldü.

Psikolojik ölçüm, subjektif, algılanan iyileşmenin Compex’ten sonra koşu toparlanma seansına göre daha iyi olduğunu gösterdi; bu da potansiyel olarak bir sonraki vuruş sırasında atış performansının artmasına katkıda bulunabilir.

Yazarlar, üstün kan laktat klerensi ve hastaların daha iyi bildirdiği iyileşme nedeniyle, beyzbol atıcıları için tercih edilen iyileşme yöntemi olarak elektriksel kas stimülasyonunu önermektedir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir