Globus Compex Chattanooga Tens ve Rehabilitasyon Cihazları
Alexandre Vallot (28) Paris’te yaşayan bir Fransız antrenördür. Kendisi 6 yıldır koçluk yapıyor ve birçok kişinin eğitime geri dönme konusundaki göz korkutan beklentilerine yardımcı oluyor.
Profesyonel sporculardan sadece formda kalmaya çalışan sıradan insanlara kadar, fitness yolculuğunda ilerleme arzusu ve amacı olan herkesi eğitmeyi seviyor. Müşterilerine koçluk yaparken sadece motive olmalarını istemiyor, aynı zamanda sonsuza kadar taşıyacakları bir zihniyet yaratmalarını da istiyor.
Bugün, uzun bir aradan sonra antrenmana döndüğünüzde göz önünde bulundurmanız gereken 5 önemli faktörün listesini inceliyoruz: beslenmeniz , antrenman planınız , rutininiz , ilişkileriniz ve sahip olduğunuz hedefler .
İPUCU #1 – SAĞLIKLI BESLENMEYE GERİ DÖNÜN
Kilo, kondisyon seviyenizin bir numaralı göstergesi değildir ve ağırlık sınıflarının olduğu bir spor dalında yarışmadığınız sürece antrenmana döndüğünüzde bu konuda çok fazla stres yapmamalısınız. Ancak kilo, yeme alışkanlıklarınızı ölçmenin bir yolu olabilir ve bu da daha az mı yoksa daha fazla mı yediğinizi anlayabilir. Bu nedenle kilonuza dikkat etmeniz faydalı olabilir. Uzun süre hareketsiz kalmak bazı istenmeyen kilo alımlarına yol açabilir.
Eğitime geri dönen insanlara yeme alışkanlıkları konusunda tavsiyeniz nedir?
ALEX – Her şeyden önce bu kiminle konuştuğunuza bağlı. Tecrübeli bir kişiden bahsediyorsak katı bir yaklaşım sergilemek “daha kolaydır”. Genellikle kişi ne gerektiğini bilir ve gerçekten istediğiniz şekle geri dönmek için ilk birkaç hafta daha katı olabilirsiniz.
Ancak tecrübesiz bir fitness tutkunundan bahsediyorsanız çok hızlı kesemezsiniz. Adım atmanız gerekiyor, yoksa uzun sürmez. Çoğu insana korkutucu geldiği için “diyet” kelimesini kullanmamayı ve her gün küçük ayarlamalar yapmaktan bahsetmeyi seviyorum. Önce ekstra içecekleri kesin, sonra atıştırmalıkları azaltın, biraz sebze ekleyin vb. Ancak çok fazla hızlı keserseniz, hedeflerin bir ay sonra ortadan kaybolduğu bu “yeni yıl kararları” tarzı havaya girme riskiyle karşı karşıya kalırsınız.
İPUCU #2 – EĞİTİME TEKRAR DÖNMEK
Sebebi ne olursa olsun, bir süre antrenman yapmamak vücudunuz ve zihniniz üzerinde olumsuz etkiler yaratacaktır. Bazı insanlar spor salonuna geri dönme konusunda (çok) heyecanlı hissedecek ve yaralanma riskiyle karşı karşıya kalacaklardır. Bazı insanlar motivasyonunu kaybetmiş olabilir ve geri dönmekte zorlanabilirler. Tüm bu durumlarda eğitim moduna nasıl geri dönersiniz?
ALEX – Spor salonuna dönmeyi motive olduğunuz, stressiz olduğunuz, aynı performansı sergilediğiniz mükemmel bir senaryo olarak düşünmeyin… İşler değişti! Ancak değişmeyen tek şey “hareket etmenin” vücudunuz için ne kadar faydalı olduğudur. İster 10, ister 30, ister 50 dakika olsun, haftada en az iki kez hareket etmek harikalar yaratacaktır. Motivasyonunuz yavaş ama emin adımlarla geri gelecektir ve vücudunuzun değiştiğini ve uyum sağladığını görmek umut edebileceğiniz en iyi destek olacaktır.
Ancak çok kısa sürede çok fazla veya çok karmaşık işler yapmaya çalışmayın. Beslenme kısmında olduğu gibi rutininize geri dönmek için adımlar atın. Bu adımlar bir antrenman ortağını veya bir koçu içerebilir! Artık başka birine karşı sorumlu olduğunuz için motive kalmanın en iyi yolu budur. Compex kullanıcısıysanız egzersiz seanslarınızı planlamak, sonuçlarınızı arkadaşlarınızla paylaşmak ve ilerlemenizi görmek için Compex uygulamasını kullanın.
İPUCU #3 – FİTNESS RUTİNE GERİ DÖNMEK
Pek çok insanın bir fitness rutini var. Günün aynı saatlerinde antrenman yapıyorsunuz, aynı saatlerde yemek yiyorsunuz, her gece hemen hemen aynı miktarda uyuyorsunuz vs. Bunlar bir süreliğine bozulduğunda, tekrar antrenman zamanı geldiğinde insanlar kaybolabilir! İnsanların rutinlerine dönmelerine nasıl yardımcı olursunuz?
ALEX – Bu durumda zamanın en iyi dostunuz olduğunu anlamalısınız. Yavaş ama emin adımlarla geri dönmek, başarılı bir geri dönüşün en iyi tarifidir. Ayrıca fitness rutininizdeki değişikliklere açık olmalı ve eskisi gibi olmasını umutsuzca istememelisiniz. Yeni hareketler ve antrenman yöntemleri eklemek vücudunuzda harikalar yaratabilir. Öyleyse neden yeni bir şey deneyerek başlamıyorsunuz? Vücut ağırlığı egzersizleri, yoga, Compex-Training … Ağırlık kaldırmayı seven bir spor salonu faresi miydiniz? Yeni spor ve egzersiz yöntemlerini deneyin, vücudunuz buna bayılacak.
İPUCU #4 – ARKADAŞLARINIZDAN KÜÇÜK BİR YARDIM
Dördüncü nokta pek çok kişi tarafından bir kenara bırakılmış olabilir ancak düşündüğümüzden daha önemlidir. Arkadaşlarımızın ve ailemizin hayattaki seçimlerimiz üzerindeki etkisi çok büyüktür. Sizi motive etmiyorlar diye insanlarla konuşmayı bırakamazsınız, peki sağlıklı olma motivasyonunuz söz konusu olduğunda en yakın ilişkilerinizle nasıl başa çıkıyorsunuz?
ALEX – Dediğin gibi, sırf seninle aynı fikirde değiller diye insanlarla konuşmayı bırakamazsın, yoksa çok fazla arkadaşın olmaz! Bana göre iki farklı tip insan var. Önce en yakın arkadaşlarınız, sonra etrafınızda antrenman alışkanlıklarınıza en yakın insanlar var. Arkadaşlarınız parti insanı olabilir ve belki de sık sık restoranlara davet ediliyorsunuz. Ancak en önemlisi şu: Nerede antrenman yapıyorsunuz? Koçunuz var mı? Bu arkadaşlar aynı zamanda antrenman arkadaşları mı? Hedeflerinize doğru ilerlemenizi sağlayacak bir fitness çevreniz olduğu sürece parti yapacak arkadaşlarınız olması sorun değil. Bir kez daha, her şey dengeyle ilgili
5. İPUCU – ANTRENMANA DÖNDÜĞÜNÜZDE HEDEFLERİNİZİ TANIMLAMAK
Hedef belirlemek zorlayıcı olabilir. Bir hedefi yazma şekliniz, başarılı olup olmayacağınızı anında anlayabilir. İnsanların sıklıkla “Daha güçlü olmak istiyorum” veya “Yağ kaybetmek istiyorum” dediğini duyarız. Bu ifadeler hiçbir zaman yerine getirilmemelidir. Nedeni ise ölçülememeleridir. Kaybedilen 1 kg yağ sizi mutlu etmeyecektir. Ancak yine de “kilo verdiniz” ve hedefinize göre başarılısınız. Ama hepimiz biliyoruz ki bu şekilde mutlu olmayacaksınız. İnsanların hedeflerini mümkün olan en iyi şekilde belirlemelerine nasıl yardımcı olursunuz?
ALEX – Benim için ilk adım kim olmak istediğini tanımlamak. Profesyonel sporcu mu olmak istiyorsunuz, fit bir anne mi olmak istiyorsunuz, plajda güzel görünmek mi istiyorsunuz… Bunların hepsi farklı yaklaşımlar. Bunu tanımladığınızda hedefinize yönelik on adımlık bir plan oluşturabilirsiniz. Bu adımlar küçük, ulaşılabilir, ölçülebilir ve gerçekçi olmalıdır. Örneğin, ilk adımınız “Bu hafta günde üç meyve yiyin” veya “Bu hafta üç kez 20 dakikalık egzersiz yapın” olabilir. Bu adımlar ölçülebilir ve gerçekçidir, fitness yolculuğunuzda başarıya giden yolu açacaktır. Kulağa tamamen Instagram tarzı geldiğini biliyorum ama ölçülebilir ve gerçekçi hedefler belirlemek başarının bir numaralı anahtarıdır.